Cetera Merdeka

[...]
Sesekali kudengar gelak ketawa anak-anak muda di pondok taman ini. Mereka semuanya menghadap ke muara sungai yang kulihat mengalir lesu. Aku juga seakan melihat, jauh di hulu, anak sungai lebih deras alirnya. Lebih menderu tatkala mencelah di batu-batu karang yang melintangi arusnya. Jauh berbeza di sini, sampah hanyut di alurnya dan terdampar ke tepi tebing taman. Aku tidak tahu sampah ini hanyut dari mana dan ke mana. Ia telah mencemarkan keindahan taman.
Merdeka!
Merdeka!
Merdeka!
Anak-anak muda di pondok taman mula berterial.
Sudah agak lama juga tanah air kita ini mencapai kemerdekaan. Apakah ertinya kemerdekaan bagi mereka. Sebaiknya aku tinggalkan saja taman ini. Sementara kawan yang kutunggu belum juga muncul. Barangkali aku bukanlah seorang yang boleh bersabar dan menunggu begitu lama daripada janji yang telah kami tetapkan bersama. Ada pondok telefon telah disediakan di pintu masuk taman ini, aku menuju ke sana. Anak-anak muda di pondok taman kulihat mula menyalakan sebuah unggun api di depan pondok taman. Sebentar lagi mereka tentunya akan memulakan satu pesta bagi memeriahkan suasana malam yang sunyi ini. Biasanya pesta begini tidak perlu dirancang. Ikut sesuka hati, ikut mahu dan bebas dari segala persoalan yang merunsingkan fikiran. Aku mula mendengar suara kawanku sebaik saja penggilan telefon kubuat.
"Hai, janji orang Melayu memang selalu tidak tepat," kataku mengeluh. "Kau di mana?"
[...]

Dipetik dari Puasha. 2010. Kumpulan Cerpen Cetera Merdeka. Bandar Seri Begawan: Dewan Bahasa dan Pustaka. hal.34-35

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Peraduan Menulis Karangan, Cerpen dan Rencana 2011 anjuran Dewan Bahasa dan Pustaka, Brunei.

Apabila 'kerja menulis' Dijadikan Sebagai Kerjaya.

Ucapan Terima Kasih di atas pemberian Hadiah Penghargaan Sasterawan Muda MASTERA bertempat di Hotel Santika, Salipi, Jakarta, Indonesia pada 27hb September 2010.